• virtuelne_ture

 • Trstenik
  15°
  Cloudy
 • logo_opstina_trsteniklogo_narodni_univerzitet
 • logo_ispis

 • октобар 2020
  понедељак уторак среда четвртак петак субота недеља
  септембар 28, 2020 септембар 29, 2020 септембар 30, 2020 октобар 1, 2020 октобар 2, 2020 октобар 3, 2020 октобар 4, 2020
  октобар 5, 2020 октобар 6, 2020 октобар 7, 2020 октобар 8, 2020 октобар 9, 2020 октобар 10, 2020 октобар 11, 2020
  октобар 12, 2020 октобар 13, 2020 октобар 14, 2020 октобар 15, 2020 октобар 16, 2020 октобар 17, 2020 октобар 18, 2020
  октобар 19, 2020 октобар 20, 2020 октобар 21, 2020 октобар 22, 2020 октобар 23, 2020 октобар 24, 2020 октобар 25, 2020
  октобар 26, 2020 октобар 27, 2020 октобар 28, 2020 октобар 29, 2020 октобар 30, 2020 октобар 31, 2020 новембар 1, 2020
 • Која манифестација, по Вашем мишљењу, привлачи највише туриста у општину Трстеник?

 • > Активности > Спорт и рекреација

  Спорт и рекреација

  Трстеник има одличне услове за рекреацију и припреме спортиста

  Спортски центар “Трстеник“  се налази у врло пријатном амбијенту на десној обали Западне Мораве и садржи базене, терене за фудбал, кошарку, одбојку, тенис, балон халу, мини-пич терен, терен за одбојку на песку, трим стазу, теретану на отвореном и дечје игралиште. 

  У летњим данима највише Трстеничана и гостију се расхлађује у хладовини градске плаже и на базенима, док су најмлађим посетиоцима омиљени базени са тобоганима и печуркама.

  Комплекс отворених базена-мини аква парк садржи олимпијски базен и три базена за децу. Базени за децу су опремљени тобоганом-корњачом и воденим печуркама за најмлађе посетиоце и воденом кулом која садржи три тобогана за нешто старије малишане. Пружа могућност целодневне забаве и рекреације за целу породицу. Посетиоцима су на располагању сунцобрани, лежаљке, објекат брзе хране и паркинг за око 100 возила.

  Током лета се на теренима спортског центра организују школе пливања, игре на води, концерти и догађаји за децу.

  Спортска хала у Трстенику може да прими близу 1800 посетилаца и место је одржавања спортских, културних и забавних догађаја.

  Риболов

  Западна Морава вијуга трстеничком општином у дужини од 21 километар. Бројни меандри, скривене плаже, бујна вегетација и цвркут птица оплемениће сва ваша чула. Жубор воде, фијук струне и ветар у коси-довољно за уживање. Моравски амбијент прија излетницима, спортистима, рекреативцима, уметницима. У свако доба године их има на некој од моравских плажа и стаза за шетњу. Ипак, највећи заљубљеници у Мораву су риболовци и чамџије. У Морави су настањени скобаљ, клен и мрена, нешто мање сом  вретенар, док од ретких врста има шарана, деверике и буцова.

   Чамац моравац је незаобилазни детаљ у моравском пејзажу. Покреће се мотком, а чамџије вичне овом необичном  и ретком умећу се такмиче на манифестацији “Трстеник на Морави“.

  Упознавање Трстеника и околине са реке је непоновљиво искуство. У Друштву за спортове на води „Западна Морава“ могућа су организована сплаварења за групе до 10 особа.

  Друштво за спортове на води „Западна Морава“

  Тел: 037 713 716

  Општинска организација риболоваца „Петар Спасојевић“

  Тел: 037 714 550

  Лов

  Лов у трстеничкој општини има дугу традицију-током средњег века овај крај је био ловиште властеле, па и самог кнеза Лазара. Почеци организованог ловства се везују за 1898. годину. Ловиште “Дубичка река“ се поклапа са територијом општине Трстеник. Ловиштем управља и о њему се брине Ловачко удружење “Трстеник“,  једно од најбројнијих удружења у Србији чији број чланова се креће преко 1700.

  Ловци овог краја су веома посвећени лову и узгоју и очувању фондова дивљачи. У те сврхе изграђено је неколико ловачких домова и кућа, велики број чека, солишта, као и преко 100 хранилица за дивље свиње и око 600 хранилишта за ситну дивљач. У ловишту се гаји, чува и лови срна и дивља свиња од крупнијих дивљачи, од предатора су присутни шакал, вук, лисица, дивља мачка, куна и јазавац, а од ситнијих фазан, препелица, зец, док се крај Западне Мораве могу ловити дивље патке, дивље гуске и голубови (пољска јаребица се тренутно не лови због угрожености).

  lov, sajam lova, sport, lovni rezervat

  Сваке године, почевши од 2012, у сарадњи са Туристичком организацијом и Спортским центром се организује Сајам лова, риболова и туризма. Изузетно је значајан за овај део Србије, а одржава се сваке године у октобру.

  У Медвеђи је веома развијена и кинологија, а нарочито ловна кинологија. Гоничи из Медвеђе су цењени и ван граница наше земље. У Медвеђи се одржавају међународне и националне изложбе, утакмице и купови паса гонича и птичара, међународне изложбе паса ретривера и сл.

  Ловачко удружење „Трстеник“

  Тел: 037 714 776

  e-mail: lutrstenik@gmail.com

  Кинолошко друштво „Медвеђа“

  37244 Медвеђа, Трстеник

  Тел: 063 822 56 46; 063 824 1279

  e-mail: kdmedvedja.ts@gmail.com

  Пешачење и планинарење

  Питома пространства Гледићких планина (922м)  и Гоча (992м) могу да приме на хиљаде пешака, планинара и љубитеља брдског бициклизма.

  За љубитеље природе и активног одмора на Гледићким планинама и Гочу постоје обележене планинарске стазе, укупне дужине преко 100 км. У оквиру редовних планинарских акција упознаћете неки од врхова околних планина. За љубитеље лагане рекреативне шетње и бициклизма препоручујемо Стазу кнегиње Милице и Стазу старих заната, које осим окрепљења тела пружају и културни доживљај.

  staza, pesacenje, planinarenje, sport, rekreacija

  Кренете ли Стазом кнегиње Милице, поћи ћете стопама српске владарке и ктиторке манастира Љубостиња. Ово тло је обележило њен живот: овде је одрастала на поседу свог оца, Југ Богдана, овде се срела са Лазаром, овде је подигла своју задужбину, овде почива.

  Кренете ли Стазом старих заната која води долинама Попинске реке и Бршљанице, упознаћете се са воденичким причама, умећем обраде камена пешчара, видећете аутентичну кречану, или се огрнути ручно тканим шалом на чему ће Вам позавидети и највећи поборници моде.

  Стаза кнегиње Милице

  Полазак из Трстеника: Споменик кнегињи Милици, Црква Свете Тројице-Омладински трг са установама културе-зграда основне школе Свети Сава-Кућа Катића-Музеј Трстеника-гвоздени мост преко Мораве-црква Свете Петке на Ветрењаку- манастир Љубостиња-повратак у Трстеник преко бетонског моста на Морави

  Профил: пешачка и бициклистичка

  Дужина: 15 км; краћа варијанта стазе 7 км (од цркве Свете Петке спустити се код шумске куће на локални пут за манастир Љубостињу)

  Време потребно за обилазак: 5 часова за пешаке, 2 часа за бициклисте

  Најнижа тачка: Трстеник (172 м .н.в.)

  Највиша тачка: Ђула (438 м н.в.)

  Врста подлоге: асфалт, земљани пут

  Активности: упознавање историје и културне баштине, посета манифестацијама, шетње, планинарење, вожња бицикла, шетање пса, посматрање птица, лов, роболов, сакупљање печурака и лековитог биља, фотографисање, дегустација домаће хране и пића…

  Услови за пешачење/вожњу: могуће је по сваком времену, од пролећа до јесени

  staza-kulture

  Прилаз стази аутомобилом, односно, аутобусом, могућ је у самом Трстенику, као и са државног пута Крушевац-Велика Дренова-Витановац-Краљево. На стазу је могуће прикључење и код самог манастира Љубостиња. По сувом времену могуће је изаћи аутомобилом и до цркве Свете Петке.

  Дуж стазе се налазе два одморишта, спортски терени, објекат за смештај, неколико ресторана, инфо табле, као и планинарске ознаке. 

  Стаза је кружног облика, па је старт истовремено и циљ стазе, а то је код споменика кнегињи Милици.

  Стаза старих заната

   Полазак из Трстеника: Музеј Трстеника-Содаџијска радња-Осаоница-Дубље (каменорезачка радионица)-Попина (обрада камена)-Брезовица (кречане, воденица,етно-село, црква)-Рогови-црква Светог Јована-Чаири-повратак у Трстеник

  Профил: пешачка и бициклистичка

  Дужина: 25 км

  Време потребно за обилазак: 8 часова за пешаке, 4 часа за бициклисте

  Најнижа тачка: Трстеник (172 м н.в.)

  Највиша тачака: Рогови (513 м н.в.)

  Врста подлоге: макадам, земљани пут

  Ниво потребне физичке спреме: кондиција какву имају рекреативци који пешаче/возе бицикл релативно често

  Активности: шетња, планинарење, вожња бицикла, шетање пса, посматрање птица, лов, роболов, сакупљање печурака и лековитог биља, фотографисање, упознавање старих заната, дегустација домаће хране и пића, упознавање локалних обичаја, учешће у сеоским пословима…

  Услови за пешачење/вожњу: могуће је по сваком времену, од пролећа до јесени

  staza-zanata

  Прилаз стази аутомобилом, односно, аутобусом могућ је са државног пута Појате-Краљево, као и са локалног пута за Брезовицу.

  Дуж стазе се налазе: етно село и сеоска кућа са базеном, воденица, 2 одморишта, неколико видиковаца.

  Планинарско-смучарско друштво “Љуктен“

  Тел: 037 710 104; 069 366 9013

  e-mail: psdljukten@gmail.com

  За оне који воле природу и излет у непознато, а љубитељи су четвороточкаша, џипова и квадова,  2018. године је основан џип-клуб „Самар“ и одржана прва „Џипијада“, такмичење у вожњи џипова и квадова. Учесници су имали прилику да уживају у прелепим пејзажима Гледићких планина и освоје Самар, највиши врх Гледићких планина.

  Џип-клуб „Самар“  Трстеник

  Др Милуновића бб, Трстеник

  Тел: 065 3 714 465

  Стрелиште

  Трстеник располаже и са стрелиштем са одличним условима за овај спорт. Њиме управља Стрељачки савез општине Трстеник.

  Стрељачки савез општине Трстеник

  Тел: 037 711 717 и 064 3078901

  е-mail: strelistetrstenik@gmail.com

  Захваљујући свему наведеном Трстеник има одличне услове за рекреацију и припреме спортиста. Отварањем новог Дома ученика стекли су се услови да се у летњем периоду и у току зимског распуста одржавају бројни спортски и рекреативни кампови.

  • Контакт:
  • Туристичка организација општине Трстеник
  • 37240 Трстеник, Цара Душана 27
  • +381 37 715 263
  • info@turizamtrstenik.rs, www.turizamtrstenik.rs
  Радно време:
  Понедељак - петак
  7-15 часова
  Пратите нас
  Билтен

  © 2018.Туристичка организација Трстеник. Сва права задржана.