• virtuelne_ture

  • Trstenik
    15°
    Cloudy
  • logo_opstina_trsteniklogo_narodni_univerzitet
  • logo_ispis

  • децембар 2018
    понедељак уторак среда четвртак петак субота недеља
    новембар 26, 2018 новембар 27, 2018 новембар 28, 2018 новембар 29, 2018 новембар 30, 2018 децембар 1, 2018 децембар 2, 2018
    децембар 3, 2018 децембар 4, 2018 децембар 5, 2018 децембар 6, 2018 децембар 7, 2018 децембар 8, 2018 децембар 9, 2018
    децембар 10, 2018 децембар 11, 2018 децембар 12, 2018 децембар 13, 2018 децембар 14, 2018 децембар 15, 2018 децембар 16, 2018
    децембар 17, 2018 децембар 18, 2018 децембар 19, 2018 децембар 20, 2018 децембар 21, 2018 децембар 22, 2018 децембар 23, 2018
    децембар 24, 2018 децембар 25, 2018 децембар 26, 2018 децембар 27, 2018 децембар 28, 2018 децембар 29, 2018 децембар 30, 2018
    децембар 31, 2018 јануар 1, 2019 јануар 2, 2019 јануар 3, 2019 јануар 4, 2019 јануар 5, 2019 јануар 6, 2019
  • Која манифестација, по Вашем мишљењу, привлачи највише туриста у општину Трстеник?

  • Почетна > Гастро понуда и смештај > Печење – Храна са душом

    Печење – Храна са душом

    Трстеник и околина су познати по доброј храни, а нарочито по прасећем и јагњећем печењу. Најбоље се, кажу, једе у Стопањи. Стопања је село у околини Трстеника са највећим бројем печењара по глави становника и заслужено носи титулу престонице печења.

    Прве печењаре су почеле са радом још 30-тих година прошлог века и од тада се традиција преноси са колена на колено. Данас се дуж неких 300 метара пута Крушевац-Краљево, који пролази кроз село, налази чак 8 печењара. Нема тог путника који је прошао селом а да је одолео мирису овог специјалитета.

    pecenje

    Овдашње кафеџије се хвале да нема значајније личности из света спорта, уметности или било које сфере јавног живота која није бар једном свратила на печење „код Петљавине“ или у „Стевину кафану“ и која неће рећи да се у Стопањи једе најбоље печење у Србији! У летњој сезони долази и доста странаца, и што је још битније многи се задовољни враћају.

    Стопањске кафеџије откривају тајну доброг печења, а то је да је месо младо и крто, наравно свеже, и додају да је потребан и добар мајстор за сечење врућег печења, какво се овде конзумира.      

    pecenje, pecenjare, stopanja

    Током Печењијаде, фестивала у славу печења који се одржава септембра месеца, преко 20.000 посетилаца похрли у Стопању да ужива у укусима свеже и вруће прасетине и јагњетине.

    Под слоганом „Печење спаја људе“ у Стопањи се тражи столица више, а дилема је само једна: прасеће или јагњеће?

    pecenjijada, pecenje, stopanja

     ПЕЧЕЊАРЕ У СТОПАЊИ

    •  „Стевина кафана“ 

    Тел: + 381 63 776 9995

    •  „Спорт“ 

    Тел: +381 37 727 660

    •  „Стопања-2017“

    Тел: + 381 62 201 677

    •  „Код Шекија“ 

    Тел:+381 37 727 801

    •  „Зеленгора“ 

    Тел: +381 37 727 761

    •  “Београд“ 

    Тел: +381 37 727 942

    •  „Наше мало кафанче“

    Тел: + 381 62 369717

    •  „Кафана Бинић“

    Тел: +381 62 280 574

    • Контакт:
    • Туристичка организација општине Трстеник
    • 37240 Трстеник, Цара Душана 27
    • тел: +381 37 715 263
    • info@turizamtrstenik.rs, www.turizamtrstenik.rs
    Радно време:
    Понедељак - петак
    7-15 часова
    Пратите нас
    Билтен

    © 2018.Туристичка организација Трстеник. Сва права задржана.