• virtuelne_ture

  • Trstenik
    15°
    Cloudy
  • logo_opstina_trsteniklogo_narodni_univerzitet
  • logo_ispis

  • јануар 2023
    понедељак уторак среда четвртак петак субота недеља
    децембар 26, 2022 децембар 27, 2022 децембар 28, 2022 децембар 29, 2022 децембар 30, 2022 децембар 31, 2022 јануар 1, 2023
    јануар 2, 2023 јануар 3, 2023 јануар 4, 2023 јануар 5, 2023 јануар 6, 2023 јануар 7, 2023 јануар 8, 2023
    јануар 9, 2023 јануар 10, 2023 јануар 11, 2023 јануар 12, 2023 јануар 13, 2023 јануар 14, 2023 јануар 15, 2023
    јануар 16, 2023 јануар 17, 2023 јануар 18, 2023 јануар 19, 2023 јануар 20, 2023 јануар 21, 2023 јануар 22, 2023
    јануар 23, 2023 јануар 24, 2023 јануар 25, 2023 јануар 26, 2023 јануар 27, 2023 јануар 28, 2023 јануар 29, 2023
    јануар 30, 2023 јануар 31, 2023 фебруар 1, 2023 фебруар 2, 2023 фебруар 3, 2023 фебруар 4, 2023 фебруар 5, 2023
  • Која манифестација, по Вашем мишљењу, привлачи највише туриста у општину Трстеник?

  • Вести > Гастро понуда и смештај > Печење – Храна са душом

    Печење – Храна са душом

    Трстеник и околина су познати по доброј храни, а нарочито по прасећем и јагњећем печењу. Најбоље се, кажу, једе у Стопањи. Стопања је село у околини Трстеника са највећим бројем печењара по глави становника и заслужено носи титулу престонице печења.

    Прве печењаре су почеле са радом још 30-тих година прошлог века и од тада се традиција преноси са колена на колено. Данас се дуж неких 300 метара пута Крушевац-Краљево, који пролази кроз село, налази чак 8 печењара. Нема тог путника који је прошао селом а да је одолео мирису овог специјалитета.

    pecenje

    Овдашње кафеџије се хвале да нема значајније личности из света спорта, уметности или било које сфере јавног живота која није бар једном свратила на печење „код Петљавине“ или у „Стевину кафану“ и која неће рећи да се у Стопањи једе најбоље печење у Србији! У летњој сезони долази и доста странаца, и што је још битније многи се задовољни враћају.

    Стопањске кафеџије откривају тајну доброг печења, а то је да је месо младо и крто, наравно свеже, и додају да је потребан и добар мајстор за сечење врућег печења, какво се овде конзумира.      

    pecenje, pecenjare, stopanja

    Током Печењијаде, фестивала у славу печења који се одржава септембра месеца, преко 20.000 посетилаца похрли у Стопању да ужива у укусима свеже и вруће прасетине и јагњетине.

    Под слоганом „Печење спаја људе“ у Стопањи се тражи столица више, а дилема је само једна: прасеће или јагњеће?

    pecenjijada, pecenje, stopanja

     ПЕЧЕЊАРЕ У СТОПАЊИ

    •  „Стевина кафана“ 

    Тел: + 381 63 776 9995

    •  „Стопања-2017“

    Тел: + 381 62 201 677

    •  „Код Шекија“ 

    Тел:+381 37 727 801

    •  „Зеленгора“ 

    Тел: +381 37 727 761

    •  “Београд“ 

    Тел: +381 37 727 942

    •  „Наше мало кафанче“

    Тел: + 381 62 369717

    •  „Кафана Бинић“

    Тел: +381 62 280 574

    • Контакт:
    • Туристичка организација општине Трстеник
    • 37240 Трстеник, Цара Душана 27
    • +381 37 715 263
    • info@turizamtrstenik.rs, www.turizamtrstenik.rs
    Радно време:
    Понедељак - петак
    7-15 часова
    Пратите нас
    Билтен

    © 2018.Туристичка организација Трстеник. Сва права задржана.