• virtuelne_ture

  • Trstenik
    15°
    Cloudy
  • logo_opstina_trsteniklogo_narodni_univerzitet
  • logo_ispis

  • септембар 2021
    понедељак уторак среда четвртак петак субота недеља
    август 30, 2021 август 31, 2021 септембар 1, 2021 септембар 2, 2021 септембар 3, 2021 септембар 4, 2021 септембар 5, 2021
    септембар 6, 2021 септембар 7, 2021 септембар 8, 2021 септембар 9, 2021 септембар 10, 2021 септембар 11, 2021 септембар 12, 2021
    септембар 13, 2021 септембар 14, 2021 септембар 15, 2021 септембар 16, 2021 септембар 17, 2021 септембар 18, 2021 септембар 19, 2021
    септембар 20, 2021 септембар 21, 2021 септембар 22, 2021 септембар 23, 2021 септембар 24, 2021 септембар 25, 2021 септембар 26, 2021
    септембар 27, 2021 септембар 28, 2021 септембар 29, 2021 септембар 30, 2021 октобар 1, 2021 октобар 2, 2021 октобар 3, 2021
  • Која манифестација, по Вашем мишљењу, привлачи највише туриста у општину Трстеник?

  • Вести > Гастро понуда и смештај > Печење – Храна са душом

    Печење – Храна са душом

    Трстеник и околина су познати по доброј храни, а нарочито по прасећем и јагњећем печењу. Најбоље се, кажу, једе у Стопањи. Стопања је село у околини Трстеника са највећим бројем печењара по глави становника и заслужено носи титулу престонице печења.

    Прве печењаре су почеле са радом још 30-тих година прошлог века и од тада се традиција преноси са колена на колено. Данас се дуж неких 300 метара пута Крушевац-Краљево, који пролази кроз село, налази чак 8 печењара. Нема тог путника који је прошао селом а да је одолео мирису овог специјалитета.

    pecenje

    Овдашње кафеџије се хвале да нема значајније личности из света спорта, уметности или било које сфере јавног живота која није бар једном свратила на печење „код Петљавине“ или у „Стевину кафану“ и која неће рећи да се у Стопањи једе најбоље печење у Србији! У летњој сезони долази и доста странаца, и што је још битније многи се задовољни враћају.

    Стопањске кафеџије откривају тајну доброг печења, а то је да је месо младо и крто, наравно свеже, и додају да је потребан и добар мајстор за сечење врућег печења, какво се овде конзумира.      

    pecenje, pecenjare, stopanja

    Током Печењијаде, фестивала у славу печења који се одржава септембра месеца, преко 20.000 посетилаца похрли у Стопању да ужива у укусима свеже и вруће прасетине и јагњетине.

    Под слоганом „Печење спаја људе“ у Стопањи се тражи столица више, а дилема је само једна: прасеће или јагњеће?

    pecenjijada, pecenje, stopanja

     ПЕЧЕЊАРЕ У СТОПАЊИ

    •  „Стевина кафана“ 

    Тел: + 381 63 776 9995

    •  „Стопања-2017“

    Тел: + 381 62 201 677

    •  „Код Шекија“ 

    Тел:+381 37 727 801

    •  „Зеленгора“ 

    Тел: +381 37 727 761

    •  “Београд“ 

    Тел: +381 37 727 942

    •  „Наше мало кафанче“

    Тел: + 381 62 369717

    •  „Кафана Бинић“

    Тел: +381 62 280 574

    • Контакт:
    • Туристичка организација општине Трстеник
    • 37240 Трстеник, Цара Душана 27
    • +381 37 715 263
    • info@turizamtrstenik.rs, www.turizamtrstenik.rs
    Радно време:
    Понедељак - петак
    7-15 часова
    Пратите нас
    Билтен

    © 2018.Туристичка организација Трстеник. Сва права задржана.