• virtuelne_ture

  • Trstenik
    15°
    Cloudy
  • logo_opstina_trsteniklogo_narodni_univerzitet
  • logo_ispis

  • децембар 2019
    понедељак уторак среда четвртак петак субота недеља
    новембар 25, 2019 новембар 26, 2019 новембар 27, 2019 новембар 28, 2019 новембар 29, 2019 новембар 30, 2019 децембар 1, 2019
    децембар 2, 2019 децембар 3, 2019 децембар 4, 2019 децембар 5, 2019 децембар 6, 2019 децембар 7, 2019 децембар 8, 2019
    децембар 9, 2019 децембар 10, 2019 децембар 11, 2019 децембар 12, 2019 децембар 13, 2019 децембар 14, 2019 децембар 15, 2019
    децембар 16, 2019 децембар 17, 2019 децембар 18, 2019 децембар 19, 2019 децембар 20, 2019 децембар 21, 2019 децембар 22, 2019
    децембар 23, 2019 децембар 24, 2019 децембар 25, 2019 децембар 26, 2019 децембар 27, 2019 децембар 28, 2019 децембар 29, 2019
    децембар 30, 2019 децембар 31, 2019 јануар 1, 2020 јануар 2, 2020 јануар 3, 2020 јануар 4, 2020 јануар 5, 2020
  • Која манифестација, по Вашем мишљењу, привлачи највише туриста у општину Трстеник?

  • > Гастро понуда и смештај > Печење – Храна са душом

    Печење – Храна са душом

    Трстеник и околина су познати по доброј храни, а нарочито по прасећем и јагњећем печењу. Најбоље се, кажу, једе у Стопањи. Стопања је село у околини Трстеника са највећим бројем печењара по глави становника и заслужено носи титулу престонице печења.

    Прве печењаре су почеле са радом још 30-тих година прошлог века и од тада се традиција преноси са колена на колено. Данас се дуж неких 300 метара пута Крушевац-Краљево, који пролази кроз село, налази чак 8 печењара. Нема тог путника који је прошао селом а да је одолео мирису овог специјалитета.

    pecenje

    Овдашње кафеџије се хвале да нема значајније личности из света спорта, уметности или било које сфере јавног живота која није бар једном свратила на печење „код Петљавине“ или у „Стевину кафану“ и која неће рећи да се у Стопањи једе најбоље печење у Србији! У летњој сезони долази и доста странаца, и што је још битније многи се задовољни враћају.

    Стопањске кафеџије откривају тајну доброг печења, а то је да је месо младо и крто, наравно свеже, и додају да је потребан и добар мајстор за сечење врућег печења, какво се овде конзумира.      

    pecenje, pecenjare, stopanja

    Током Печењијаде, фестивала у славу печења који се одржава септембра месеца, преко 20.000 посетилаца похрли у Стопању да ужива у укусима свеже и вруће прасетине и јагњетине.

    Под слоганом „Печење спаја људе“ у Стопањи се тражи столица више, а дилема је само једна: прасеће или јагњеће?

    pecenjijada, pecenje, stopanja

     ПЕЧЕЊАРЕ У СТОПАЊИ

    •  „Стевина кафана“ 

    Тел: + 381 63 776 9995

    •  „Стопања-2017“

    Тел: + 381 62 201 677

    •  „Код Шекија“ 

    Тел:+381 37 727 801

    •  „Зеленгора“ 

    Тел: +381 37 727 761

    •  “Београд“ 

    Тел: +381 37 727 942

    •  „Наше мало кафанче“

    Тел: + 381 62 369717

    •  „Кафана Бинић“

    Тел: +381 62 280 574

    • Контакт:
    • Туристичка организација општине Трстеник
    • 37240 Трстеник, Цара Душана 27
    • +381 37 715 263
    • info@turizamtrstenik.rs, www.turizamtrstenik.rs
    Радно време:
    Понедељак - петак
    7-15 часова
    Пратите нас
    Билтен

    © 2018.Туристичка организација Трстеник. Сва права задржана.