• virtuelne_ture

  • Trstenik
    15°
    Cloudy
  • logo_opstina_trsteniklogo_narodni_univerzitet
  • logo_ispis

  • децембар 2024
    понедељак уторак среда четвртак петак субота недеља
    новембар 25, 2024 новембар 26, 2024 новембар 27, 2024 новембар 28, 2024 новембар 29, 2024 новембар 30, 2024 децембар 1, 2024
    децембар 2, 2024 децембар 3, 2024 децембар 4, 2024 децембар 5, 2024 децембар 6, 2024 децембар 7, 2024 децембар 8, 2024
    децембар 9, 2024 децембар 10, 2024 децембар 11, 2024 децембар 12, 2024 децембар 13, 2024 децембар 14, 2024 децембар 15, 2024
    децембар 16, 2024 децембар 17, 2024 децембар 18, 2024 децембар 19, 2024 децембар 20, 2024 децембар 21, 2024 децембар 22, 2024
    децембар 23, 2024 децембар 24, 2024 децембар 25, 2024 децембар 26, 2024 децембар 27, 2024 децембар 28, 2024 децембар 29, 2024
    децембар 30, 2024 децембар 31, 2024 јануар 1, 2025 јануар 2, 2025 јануар 3, 2025 јануар 4, 2025 јануар 5, 2025
  • Која манифестација, по Вашем мишљењу, привлачи највише туриста у општину Трстеник?

  • Вести > Гастро понуда и смештај > Печење – Храна са душом

    Печење – Храна са душом

    Трстеник и околина су познати по доброј храни, а нарочито по прасећем и јагњећем печењу. Најбоље се, кажу, једе у Стопањи. Стопања је село у околини Трстеника са највећим бројем печењара по глави становника и заслужено носи титулу престонице печења.

    Прве печењаре су почеле са радом још 30-тих година прошлог века и од тада се традиција преноси са колена на колено. Данас се дуж неких 300 метара пута Крушевац-Краљево, који пролази кроз село, налази чак 8 печењара. Нема тог путника који је прошао селом а да је одолео мирису овог специјалитета.

    pecenje

    Овдашње кафеџије се хвале да нема значајније личности из света спорта, уметности или било које сфере јавног живота која није бар једном свратила на печење „код Петљавине“ или у „Стевину кафану“ и која неће рећи да се у Стопањи једе најбоље печење у Србији! У летњој сезони долази и доста странаца, и што је још битније многи се задовољни враћају.

    Стопањске кафеџије откривају тајну доброг печења, а то је да је месо младо и крто, наравно свеже, и додају да је потребан и добар мајстор за сечење врућег печења, какво се овде конзумира.      

    pecenje, pecenjare, stopanja

    Током Печењијаде, фестивала у славу печења који се одржава септембра месеца, преко 20.000 посетилаца похрли у Стопању да ужива у укусима свеже и вруће прасетине и јагњетине.

    Под слоганом „Печење спаја људе“ у Стопањи се тражи столица више, а дилема је само једна: прасеће или јагњеће?

    pecenjijada, pecenje, stopanja

     ПЕЧЕЊАРЕ У СТОПАЊИ

    •  „Стевина кафана“ 

    Тел: + 381 63 776 9995

    •  „Стопања-2017“

    Тел: + 381 62 201 677

    •  „Код Шекија“ 

    Тел:+381 37 727 801

    •  „Зеленгора“ 

    Тел: +381 37 727 761

    •  “Београд“ 

    Тел: +381 37 727 942

    •  „Наше мало кафанче“

    Тел: + 381 62 369717

    •  „Кафана Бинић“

    Тел: +381 62 280 574

    • Контакт:
    • Туристичка организација општине Трстеник
    • 37240 Трстеник, Цара Душана 27
    • +381 37 715 263
    • info@turizamtrstenik.rs, www.turizamtrstenik.rs
    Радно време:
    Понедељак - петак
    7-15 часова
    Пратите нас
    Билтен

    © 2018.Туристичка организација Трстеник. Сва права задржана.