• virtuelne_ture

  • Trstenik
    15°
    Cloudy
  • logo_opstina_trsteniklogo_narodni_univerzitet
  • logo_ispis

  • септембар 2025
    понедељак уторак среда четвртак петак субота недеља
    септембар 1, 2025 септембар 2, 2025 септембар 3, 2025 септембар 4, 2025 септембар 5, 2025 септембар 6, 2025 септембар 7, 2025
    септембар 8, 2025 септембар 9, 2025 септембар 10, 2025 септембар 11, 2025 септембар 12, 2025 септембар 13, 2025 септембар 14, 2025
    септембар 15, 2025 септембар 16, 2025 септембар 17, 2025 септембар 18, 2025 септембар 19, 2025 септембар 20, 2025 септембар 21, 2025
    септембар 22, 2025 септембар 23, 2025 септембар 24, 2025 септембар 25, 2025 септембар 26, 2025 септембар 27, 2025 септембар 28, 2025
    септембар 29, 2025 септембар 30, 2025 октобар 1, 2025 октобар 2, 2025 октобар 3, 2025 октобар 4, 2025 октобар 5, 2025
  • Која манифестација, по Вашем мишљењу, привлачи највише туриста у општину Трстеник?

  • Да ли је Трстеник вински или ракијски?

    10/10/2023
    Подели:

    Ако ових дана пролазите нашим селима, нарочито са леве стране Западне Мораве пажњу привлачи једна честа слика – ракијски казани и група вредних људи око њих, мирис комине и дим из ложишта. Сезона је „печења“ ракије, оне од грожђа, лозе и комовице. Шљива и крушка су углавном већ „испечене“, а касније ће јабука и дуња.


    Сви ми добро знамо колико је трстеничко виногорје и какво квалитетно вино праве наши винари. У то се уверимо сваке године на Светог Трифуна, а о томе говоре и бројне награде из земље и иностранства. Али какву ракију праве наши домаћини? Какав је квалитет у односу на вино? Да ли учествују на такмичењима и оцењивањима и какве резултате имају? Да ли је Трстеник вински или ракијски? Да ли нам поред винске треба и ракијска манифестација?

    Она слика са почетка текста и ова питања су тражили одговоре…

    У традицији нашег краја је од давнина било да домаћин мора да има и одлично вино и одличну ракију. Најчешће су ракије од шљиве и грожђа мада се праве и од осталих воћних врста којима је наш крај веома богат. И сазнали смо да се наши људи појављују на националним и међународним оцењивањима ракије у Србији и да освајају и награде.
    Најсвежији пример за то су резултати наших Милутовчана са 19. Међународног оцењивања вина и ракије Опленац фест у Тополи. Оцењивачка комисија коју је предводио проф. др Нинослав Никићевић, је са 17.33 поена и сребраном медаљом оценила вињак, Саше и Николе Додића, а са 17.60 поена и сребром је оцењен и њихов армањак. Раде Додић је за своју лозу са 18.07 поена добио златну медаљу. Њихове ракије су од грожђа, што је и логично јер их превасходно знамо као винаре.
    Сигурно постоје једнако добре и квалитетне шљивовице, кајсијеваче, крушковаче, јабуковаче и разни ликери. Нека овај текст буде и охрабрење и изазов осталима да се опробају и да промовишу нашу општину јер Трстенички крај је и вински и ракијски и има много тога лепог и доброг да понуди.

    Аутор текста је Раде Додић из Милутовца, а ми честитамо нашим произвођачима и вина и ракија, јер скоро свакодневно стигне по нека медаља за квалитет. Није ни чудо, јер је лозни калем заувек обележио ово поднебље.

    • Контакт:
    • Туристичка организација општине Трстеник
    • 37240 Трстеник, Цара Душана 27
    • +381 37 715 263
    • info@turizamtrstenik.rs, www.turizamtrstenik.rs
    Радно време:
    Понедељак - петак
    7-15 часова
    Пратите нас
    Билтен

    © 2018.Туристичка организација Трстеник. Сва права задржана.