• virtuelne_ture

  • Trstenik
    15°
    Cloudy
  • logo_opstina_trsteniklogo_narodni_univerzitet
  • logo_ispis

  • септембар 2025
    понедељак уторак среда четвртак петак субота недеља
    септембар 1, 2025 септембар 2, 2025 септембар 3, 2025 септембар 4, 2025 септембар 5, 2025 септембар 6, 2025 септембар 7, 2025
    септембар 8, 2025 септембар 9, 2025 септембар 10, 2025 септембар 11, 2025 септембар 12, 2025 септембар 13, 2025 септембар 14, 2025
    септембар 15, 2025 септембар 16, 2025 септембар 17, 2025 септембар 18, 2025 септембар 19, 2025 септембар 20, 2025 септембар 21, 2025
    септембар 22, 2025 септембар 23, 2025 септембар 24, 2025 септембар 25, 2025 септембар 26, 2025 септембар 27, 2025 септембар 28, 2025
    септембар 29, 2025 септембар 30, 2025 октобар 1, 2025 октобар 2, 2025 октобар 3, 2025 октобар 4, 2025 октобар 5, 2025
  • Која манифестација, по Вашем мишљењу, привлачи највише туриста у општину Трстеник?

  • Гастрономад поново у Трстенику

    25/04/2022
    Подели:

    Трстенички крај је познат по доброј храни, која се овде производи, али и радо конзумира. Плодно земљиште поред Западне Мораве је као створено за гајење обиља разног поврћа, а благо нагнуте стране Гледићких планина и Гоча за гајење воћа и винове лозе. Предели под шумом су богати дивљим воћем, печуркама, а има и скупоцених тартуфа. Свиње моравке су се гајиле на овом подручју нарочито у време Милоша Обреновића, а њихово месо је данас цењено због бољег квалитета, мањег садржаја масти и богатог укуса.

    Гастрономад Катарина Петровић Каја је боравила у Трстенику, где је од домаћина Дејана Марковића научила како се припрема свињски филе на моравски начин од меса “моравке”, домаће сорте свиња које су се некада, у много већем броју, гајиле у овом крају Србије.

    Дејан Марковић, власник и главни кувар ресторана МС у Трстенику, је припремио рапсодију укуса за нашу гошћу и упознао је са трстеничким крајем као одличан домаћин и врстан кулинар. 

    Како се у Трстенику, са погледом на „стари мост“ и уз жубор Мораве, припремао свињски филе, погледајте у новој епизоди кулинарског серијала  Гастрономад, у понедељак, 25. априла, у 17:20 сати на РТС 1. 

    Реприза је у суботу 30. априла у 13.45 сати. 

     

    • Контакт:
    • Туристичка организација општине Трстеник
    • 37240 Трстеник, Цара Душана 27
    • +381 37 715 263
    • info@turizamtrstenik.rs, www.turizamtrstenik.rs
    Радно време:
    Понедељак - петак
    7-15 часова
    Пратите нас
    Билтен

    © 2018.Туристичка организација Трстеник. Сва права задржана.