У сусрет Светом Трифуну
Дан Светог Трифуна Српска православна црква прославља 14. фебруара. У народу је познат и под именом Орезач, Зарезан, Зарезојло, Свети Трипун, Свети Тривун, а слави се као заштитник виноградара, занатлија и угоститеља. Виноградари тог дана, пре изласка Сунца, одлазе у виноград и, ради богатог рода, орезују два-три чокота, уз молитве да виноград роди и залију их старим вином да би тиме повратили снагу винограду после дуге зиме.
Постоји веровање да Свети Трифун штити села од града и поплава, односно да је чувар поља и винограда од разних штеточина.
Култ Светог Трифуна веома је развијен у српским крајевима. Овај светац се на посебан начин обележава у свим домаћинствима која се баве виноградарством и воћарством уз пресецање славског колача и симболично орезивање чокота у виноградима.
Обележавање Светог Трифуна у општини Трстеник је обновљено пре 15 година на иницијативу неколико ентузијаста из редова виноградара. Од тада па до данашњих дана, из године у годину све је више засада винограда, све је више добрих вина и винара. Трстенички винари заузимају значајно место на винској али и туристичкој мапи Србије.
Винари и љубитељи доброг вина ће и ове године у организацији Туристичке организације Трстеника и уз Општину Трстеник као покровитеља, Свети Трифун обележети у ресторану „Клуб“, 14. фебруара, уз звуке фруле Боре Дугића.