• virtuelne_ture

  • Trstenik
    15°
    Cloudy
  • logo_opstina_trsteniklogo_narodni_univerzitet
  • logo_ispis

  • децембар 2024
    понедељак уторак среда четвртак петак субота недеља
    новембар 25, 2024 новембар 26, 2024 новембар 27, 2024 новембар 28, 2024 новембар 29, 2024 новембар 30, 2024 децембар 1, 2024
    децембар 2, 2024 децембар 3, 2024 децембар 4, 2024 децембар 5, 2024 децембар 6, 2024 децембар 7, 2024 децембар 8, 2024
    децембар 9, 2024 децембар 10, 2024 децембар 11, 2024 децембар 12, 2024 децембар 13, 2024 децембар 14, 2024 децембар 15, 2024
    децембар 16, 2024 децембар 17, 2024 децембар 18, 2024 децембар 19, 2024 децембар 20, 2024 децембар 21, 2024 децембар 22, 2024
    децембар 23, 2024 децембар 24, 2024 децембар 25, 2024 децембар 26, 2024 децембар 27, 2024 децембар 28, 2024 децембар 29, 2024
    децембар 30, 2024 децембар 31, 2024 јануар 1, 2025 јануар 2, 2025 јануар 3, 2025 јануар 4, 2025 јануар 5, 2025
  • Која манифестација, по Вашем мишљењу, привлачи највише туриста у општину Трстеник?

  • Гастрономад поново у Трстенику

    25/04/2022
    Подели:

    Трстенички крај је познат по доброј храни, која се овде производи, али и радо конзумира. Плодно земљиште поред Западне Мораве је као створено за гајење обиља разног поврћа, а благо нагнуте стране Гледићких планина и Гоча за гајење воћа и винове лозе. Предели под шумом су богати дивљим воћем, печуркама, а има и скупоцених тартуфа. Свиње моравке су се гајиле на овом подручју нарочито у време Милоша Обреновића, а њихово месо је данас цењено због бољег квалитета, мањег садржаја масти и богатог укуса.

    Гастрономад Катарина Петровић Каја је боравила у Трстенику, где је од домаћина Дејана Марковића научила како се припрема свињски филе на моравски начин од меса “моравке”, домаће сорте свиња које су се некада, у много већем броју, гајиле у овом крају Србије.

    Дејан Марковић, власник и главни кувар ресторана МС у Трстенику, је припремио рапсодију укуса за нашу гошћу и упознао је са трстеничким крајем као одличан домаћин и врстан кулинар. 

    Како се у Трстенику, са погледом на „стари мост“ и уз жубор Мораве, припремао свињски филе, погледајте у новој епизоди кулинарског серијала  Гастрономад, у понедељак, 25. априла, у 17:20 сати на РТС 1. 

    Реприза је у суботу 30. априла у 13.45 сати. 

     

    • Контакт:
    • Туристичка организација општине Трстеник
    • 37240 Трстеник, Цара Душана 27
    • +381 37 715 263
    • info@turizamtrstenik.rs, www.turizamtrstenik.rs
    Радно време:
    Понедељак - петак
    7-15 часова
    Пратите нас
    Билтен

    © 2018.Туристичка организација Трстеник. Сва права задржана.