Гастрономад поново у Трстенику
Трстенички крај је познат по доброј храни, која се овде производи, али и радо конзумира. Плодно земљиште поред Западне Мораве је као створено за гајење обиља разног поврћа, а благо нагнуте стране Гледићких планина и Гоча за гајење воћа и винове лозе. Предели под шумом су богати дивљим воћем, печуркама, а има и скупоцених тартуфа. Свиње моравке су се гајиле на овом подручју нарочито у време Милоша Обреновића, а њихово месо је данас цењено због бољег квалитета, мањег садржаја масти и богатог укуса.
Гастрономад Катарина Петровић Каја је боравила у Трстенику, где је од домаћина Дејана Марковића научила како се припрема свињски филе на моравски начин од меса “моравке”, домаће сорте свиња које су се некада, у много већем броју, гајиле у овом крају Србије.
Дејан Марковић, власник и главни кувар ресторана МС у Трстенику, је припремио рапсодију укуса за нашу гошћу и упознао је са трстеничким крајем као одличан домаћин и врстан кулинар.
Како се у Трстенику, са погледом на „стари мост“ и уз жубор Мораве, припремао свињски филе, погледајте у новој епизоди кулинарског серијала Гастрономад, у понедељак, 25. априла, у 17:20 сати на РТС 1.
Реприза је у суботу 30. априла у 13.45 сати.