• virtuelne_ture

  • Trstenik
    15°
    Cloudy
  • logo_opstina_trsteniklogo_narodni_univerzitet
  • logo_ispis

  • јануар 2025
    понедељак уторак среда четвртак петак субота недеља
    децембар 30, 2024 децембар 31, 2024 јануар 1, 2025 јануар 2, 2025 јануар 3, 2025 јануар 4, 2025 јануар 5, 2025
    јануар 6, 2025 јануар 7, 2025 јануар 8, 2025 јануар 9, 2025 јануар 10, 2025 јануар 11, 2025 јануар 12, 2025
    јануар 13, 2025 јануар 14, 2025 јануар 15, 2025 јануар 16, 2025 јануар 17, 2025 јануар 18, 2025 јануар 19, 2025
    јануар 20, 2025 јануар 21, 2025 јануар 22, 2025 јануар 23, 2025 јануар 24, 2025 јануар 25, 2025 јануар 26, 2025
    јануар 27, 2025 јануар 28, 2025 јануар 29, 2025 јануар 30, 2025 јануар 31, 2025 фебруар 1, 2025 фебруар 2, 2025
  • Која манифестација, по Вашем мишљењу, привлачи највише туриста у општину Трстеник?

  • Откријте зашто је село Почековина занимљиво страним туристима

    02/08/2018
    Подели:

    Питате се шта је овде необично и посебно?!morava, pocekovina, vesela fabrika

    Необично је када се из српске престонице на прадедово имање, у село, у Почековину, врати млад момак и крене да обнавља кућу стару 120 година. На годинама необрађиваном земљишту почињу да ничу нови засади воћа. Воће гаји на потпуно природан, органски начин. Тако прави и ракију. Милош Вукчевић, момак који стоји иза ове приче, каже да је то све природа наместила и да је само треба ослушкивати и следити. Специјалитет му је ракија од сувих шљива.
    Када му је једног дана просто дошла идеја куда треба даље да иде његов живот, обрео се у Почековини. Имање на коме је прадеда живео до 1984. године је било запуштено, зарасло у коров, а кућа урушеног крова. Да би пришао кући, прво је морао да засуче рукаве и покоси коров. Осетио је задовољство после напорног дана и изазов да крене даље. Задовољство је било неупоредиво већа у односу на завршен посао у маркетишкој агенцији, чији је власник био док се није одлучио на овакав корак-повратак коренима.
    Величина куће и разноврсност оруђа које је Милош затекао на имању, говорила су о имућности његове породице. Кућа је временом почела да добија свој некадашњи изглед. За кров се довозила ћерамида из суседних села. Док кућа није покривена, спавало се у шатору у дворишту.
    Зидови се обнављају од изворних материјала, блата и плеве. Под је дрвен, ентеријер врло скроман. Природни материјали пружају одличну изолацију, па је лети у кући веома пријатно.

    vesela fabrika. pocekovina
    Милош је обновио кућу на аутентичан начин а подрум преуредио за дегустацију ракије

    Кућа је имала вински подрум и Милошева замисао да то буде сала за дегустацију ракије се полако остварује.
    И питате се како све ово Милош ради потпуно сам? Е, па не ради сам, долазе људи из целог света да му помажу, да волонтирају. Привукао их је његов начин живота у складу са природом, без телевизора, журбе и лоших мисли. Долазе из Русије, Турске, Америке, Бразила, Немачке, Француске и одушевљавају се природом, храном, ракијом. Неки од њих су били и више пута. Уз гитару и песму вечери проводе на Морави и тако пуне батерије за сутрашњи дан. Наш домаћин је и одличан кувар. Спрема им храну у земљаним посудама, испод сача, спава се на „душеку“ од кукурузне шаше а разговори воде под ведрим небом до касно у ноћ. Осим што желе да побегну од стреса, Милошеви гости су и путници који желе да упознају људе, културу и начин живота земаља у које одлазе.

    У котлићима се крчкају рибља чорба и гулаш

    У почетку су мештани Почековине на Милоша и његове госте гледали као на чудаке. А онда су их прихватили и почели да позивају у госте на сеоске богомоље и друге светковине. То је оно што класичан туризам странцу још увек не може да пружи у Србији. Какви су утисци Милошевих гостију погледајте на сајту Весела фабрика.

    • Контакт:
    • Туристичка организација општине Трстеник
    • 37240 Трстеник, Цара Душана 27
    • +381 37 715 263
    • info@turizamtrstenik.rs, www.turizamtrstenik.rs
    Радно време:
    Понедељак - петак
    7-15 часова
    Пратите нас
    Билтен

    © 2018.Туристичка организација Трстеник. Сва права задржана.