Трстеник – Колевка калемарства у Србији
Трстеник је већ више од једног века синоним за врхунско калемарство, занат који је постао заштитни знак овог краја. Традиција оплемењена савременим методама учинила је овај регион једним од водећих у производњи садница, не само у Србији већ и шире.
Вештина која траје генерацијама
Калемарство је много више од технике – то је наслеђе које се преноси с колена на колено. Стручни калемари из Трстеника својим знањем и искуством обезбеђују висококвалитетне саднице које проналазе пут до воћара у земљи и иностранству. Њихова посвећеност очувању традиције доприноси одржавању реномеа овог краја.
Калемарство као понос Трстеника
Поред воћних садница, значајан део калемарства у Трстенику односи се и на производњу лозних калемова. Овај крај је познат по врхунским лозним калемовима који се користе за подизање винограда широм Србије и региона. Традиција производње лозних калемова доприноси не само развоју виноградарства, већ и очувању аутохтоних сорти винове лозе.
Трстенички расадници – Пример квалитета и успеха
Међу расадницима који чувају и унапређују ову традицију, посебно се издвајају Расадник Мутавџић и Расадник МБ Пантелић. Ове породичне фирме су познате по квалитетним садницама и примени иновативних техника у воћарству. Недавно су власници ова два престижна расадника Дејан Мутавџић и Ранко Пантелић, гостовали у емисији РТС Шареница, где су истакли значај калемарства за развој воћарске производње и економије овог краја, а уједно искористили прилику да најаве традиционалну манифестацију која се одржава у Трстенику – Дан виноградара и винара. Овој манифестацији су се ове године, поред виноградара, воћара и винара, придружили и калемари. Њихова стручност и преданост послу додатно потврђује Трстеник као центар врхунског калемарства.
Будућност калемарства у Трстенику
Трстеник ће и у будућности остати лидер у калемарству захваљујући људима који с љубављу и знањем негују овај занат. Континуирано усавршавање и примена нових технологија гарантују да ће овај крај наставити да производи саднице врхунског квалитета, доприносећи развоју воћарске производње и ширењу виноградарства у региону и шире.