Get Adobe Flash player

Na_moravi_13

ДАНИ НА МОРАВИ - 2013.


dm2013У
Трстенику се од 12. до 18. августа одржава манифестација ''Трстеник на Морави 2013''. ''Трстеник на Морави'' је спој лета, спорта, забаве, културе, доброг дружења...
Свечано отварање манифестације биће уприличено 14. августа у 20 часова. Витезови ''Јерининог града'' ће се из овог средњевековног утврђења спустити Моравом и предати повељу града на чување председнику општине до следеће манифестације. Возиће их искусне чамџије на чамцима моравцима под бакљама, а романтичну црту овом догађају даће пратиље витезова-принцезе у свечаним одорама.
На базену ће се 12,13. и 14. августа одржати популарне „Игре на води", где ће се у занимљивим играма на базену такмичити екипе из Крушевца, Јагодине, Александровца, Врњачке Бање и домаћини из Трстеника.
Трка чамаца мораваца мотком је заштитни знак манифестације Трстеник на Морави и јединствена је у Србији. Изискује не само физичку снагу већ и умеће управљања чамцем моравским брзацима помоћу мотке. И ове године у оквиру Трке чамаца промовисаће се спорстки начин живота и на шаљив начин приказати еколошки потпуно чисто превозно средство. Највећи куриозитет је апсолутни шампион Мирољуб Вучетић-Ћапила, који је као најбржи чамџија чак 9 пута освајао прво место. Пре пар година се повукао дајући шансу свом деветнаестогодишњем наследнику.
Чорбијада је омиљена дисциплина љубитеља ове манифестације и за централну Србију овакав хепенинг је права реткост. У веселој атмосфери на градској плажи такмичи се близу 50 екипа.
На спортским теренима крај Мораве такмичиће се одбојкаши, тенисери, фудбалери, а на Морави пионири пецароши и пливачи.
За особе са инвалидитетом 17. августа организује се такмичење у пикаду.
За најмлађе се организује Беби маратон и креативне радионице, а за нешто старију школску децу Караока такмичење. Малишани ће бити награђени позоришном представом за децу Како су се волеле две жабе и мађионичарском представом.
У пријатном амбијенту дворишта музеја посетиоци манифестације ће кроз „Кабаре Ки" доживети дух и духовитост људи са нашег простора. „Кабаре Ки" изводи Трстеничко позориште, проглашено за најбоље аматерско позориште за прошлу годину.
Захваљујући спонзорима и покровитељима манифестације, победнике очекују бројне награде.
Покровитељи манифестације су општина Трстеник, Месна заједница Трстеник и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде-Дирекција за воде, медијски покровитељ је РТВ Трстеник а организатор је Туристичка организација општине Трстеник.
Туристичка организација Трстеника се обележавањем Дана Дунава у оквиру популарних ''дана на Морави'' придружила бројним градовима широм Европе. Под слоганом ''Активни за реке'' кроз низ спортских, ликовних и музичких активности желимо да скренемо пажњу свим генерацијама, а нарочито најмлађима на значај водених токова. Изложбом фотографија, ликовном колонијом и радионицама за децу под називом „Мисли еко и постаћеш нешто и неко" желимо да скренемо пажњу посетилаца на лепоту природног окружења у коме се налазе и на одговорност према истом.

Преузети комплетан програм (плакат): pdf