Get Adobe Flash player

Na_moravi_13

Почетна Благотински урбанистички план насеља најстарији на свету

Благотински урбанистички план насеља најстарији на свету

nani_mАрхеолошки локалитет Благотин налази се на брду Мали Благотин у селу Пољна, 26 км североистично од Трстеника. Најстарије, ранонеолитско насеље на Благотину, површине од преко 2 хектара, основали су припадници старчевачке културе, пре 8000 година.
Иако је на Благотину истражен само део насеља, покретни археолошки налази који сведоче о начину живота и друштвеној и економској организацији насеља, својом бројношћу и разноврсношћу сврставају га у ред најбогатијих и најзначајнијих неолитских налазишта на територији Србије. 
figurina_mС
тановници Благотина су се бавили сточарством и земљорадњом, о чему, између осталог сведоче и керамичка зрна пшенице, величине од 7 до 12 цм, пронађена на локалитету. О планској организацији насеља сведочи симболична представа насеља откривена на полеђини једног зрна што се сматра најстаријим сачуваним урбанистичким планом на свету.
Као доказ постојања духовне културе пронађене су тзв.венере – стилизоване женске фигуре које представљају симбол плодности и рађања.
Истраживања на терену у Пољни је спровео Центар за археолошка истраживања Филозофског факултета у Београду, под руководством професора Станковића, а у сарадњи са институцијама културе у Трстенику и Крушевцу у периоду од 1989-1999.
У понедељак, 3. јуна, екипа РТС ће забележити причу о Благотину и осталим знаменитостима које Пољна може да понуди.