Get Adobe Flash player

Na_moravi_13

Почетна Око 600 планинара из целе Србије у Трстенику

Око 600 планинара из целе Србије у Трстенику

У суботу 30. марта успешно је спроведена планинарска манифестација "Пролећни дани планинара 2013." на територији општине Трстеник. Како би избегли субјективни суд домаћина ево како је ова манифестација виђена очима гостију. Преносимо импресије планинара планинарског друштва "Гора" из Крагујевца објављене на њиховом сајту (www.pekgora.wordpress.com).

"Наше прво одредиште био је центар Трстеника где је ова манифестација и свечано отворена у 9 часова.

Учеснике је најпре поздравио председник ПСД Љуктен, а акцију је свечано отворио председник Општине Трстеник. Обраћајући се присутним планинарима, изразили су задовољство што смо се окупили у толиком броју да уживамо у природним лепотама околине Трстеника. Било им је драго да нас могу угостити и потрудиће се да убудуће буду још бољи домаћини. Присутне је поздравио и Берислав Трајковић начелник Планинарског савеза Србије. Испратили су нас пут Самара са жељама да нас време послужи и да на стази буде добро дружење. На акцију је дошло око 600 планинара из 35 планинарских друштава. Реализовање манифестације помогли су Општина Трстеник, Спортски савез Трстеника, Туристичка организација Трстеника, Планинарски савез Србије и Министарство омладине и спорта. Након пријаве учесника и поделе бонова за ручак упутили смо се према селу Лободер где је старт акције у 10 часова.

proldan2_m proldan1_m  
 
У 10 часова крећемо у освајање највишег врха Гледићких планина. На стази позната, драга лица, али и неки нови планинари, добра енергија, сунчано јутро, мирише пролеће...На путу ка Самару уочавамо Гледићки врх Аџевац (772м), Западну Мораву код Краљева, Столове, Чемерно.

Жељин под снегом делује врло импресивно. Поглед на Јухор, Голију одузима дах. У 12:30 окупљамо се на врху Самар 922м н.в.

Кратко се задржавамо, фоткамо а јак ветар препоручује да наставимо даље. И, заиста пожурисмо ка селу Горњи Дубич где је у 15 часова планиран ручак, посни планинарски пасуљ са рибом. На силаску са Самара прелазимо преко превоја Међица, затим преко врха Брезовита Коса (884). Пружа нам се поглед на врхове Јасеновита Глава и Брзак. На хоризонту се назире Рудник, Дуленски Црни врх, лево од нас остаје долина Љубостињске реке.

Након ручка и кратког предаха преузимамо захвалницу за учешће на манифестацији и настављамо ка селу Доњи Дубич. Одатле крећемо за Крагујевац пуни утисака са ове лепе акције.

До следећег сусрета у планини ВЕДРО! И нека гојзерице шетају."