Get Adobe Flash player

Na_moravi_13

Почетна МИЋА СТОЈАНОВИЋ-НАЈМОРАВАЦ ЗА 2016.

МИЋА СТОЈАНОВИЋ-НАЈМОРАВАЦ ЗА 2016.

mica_stojanovic_96Признање „Најморавац“ се додељује једном годишње у оквиру манифестације Трстеник на Морави, особи која је својим радом и делом допринела промоцији Општине Трстеник у области науке и образовања, културе, спорта, новинарства. Године 2015. је први пут додељено признање за „Најморавца“ и то Радошу Бајићу, познатом глумцу, сценаристи, режисеру.

Признање за Најморавца за 2016. Годину понео je Милутин Мића Стојановић, човек који је рођен на Богом даној земљи, у Богом даном селу (Богдање код Трстеника). Човек који од своје десете године свира хармонику и који је својом песмом и хармоником прославио Трстенички крај и Мораву широм света, у осам песмарица, на преко три хиљаде одржаних концерата и на стотинак снимљених плоча и касета, које су продате у преко пет милиона примерака. Урадио је више трајних записа у радио станицама широм бивше Југославије. Вредни су његови успеси на телевизији, филму, и фестивалима. Оснивач је Фестивала који и дан данас траје - Прва хармоника Југославије у Сокобањи 1963. године. Хармоникаш, текстописац, композитор, певач, и песник, аутор вишедеценијских хитова и ванвременских песама за које многи мисле да су изворне. Прославио је своју хармонику и написао јој најлепшу романсу (Хармонико Моја). Оставио нам је у аманет Заветину:

Не дирај ми у Мораву, Ибар, Жичу и долове
Лазарицу, српску славу, Љубостињу и синове...

Морава, којој је манифестација „Трстеник на Морави“ посвећена, му је вечита инспирација, уз Шумадију и обичаје народа његовог родног краја.

Мића Стојановић је добитник Златне птице, Златне плакете, десет Златних плоча и много других признања, а родни град Трстеник му се одужује Повељом за Најморавца. Повељу за Најморавца Мићи Стојановићу је доделио председник општине Трстеник Александар Ћирић на свечаном отварању 20. јубиларне манифестације „Трстеник на Морави“.