СТАЗА КНЕГИЊЕ МИЛИЦЕ

ozonska_mПолазак из Трстеника: Црква Свете Тројице-Културни центар-зграда основне школе Свети Сава-Кућа Катића-Музеј Трстеника-гвоздени мост преко Мораве-црква Свете Петке на Ветрењаку- манастир Љубостиња- повратак у Трстеник преко бетонског моста на Морави
Профил: пешачка и бициклистичка
Дужина: дужа варијанта стазе 15 км; краћа варијанта стазе 7 км (од цркве Свете Петке спустити се код шумске куће на локални пут за манастир Љубостињу)
Време потребно за обилазак: 5 часова за пешаке, 2 часа за бициклисте
Најнижа тачка: Трстеник (172 м .н.в.)
Највиша тачка: Ђула (438 м н.в.)
Врста подлоге: асфалт, земљани пут, шумски пут
Услови за пешачење/вожњу: могуће је по сваком времену, од пролећа до јесени
Ниво потребне физичке спреме: кондиција какву имају рекреативци који пешаче/возе бицикл релативно често
Прилаз стази аутомобилом, односно, аутобусом, могућ је у самом Трстенику, као и са државног пута Крушевац-Велика Дренова-Витановац-Краљево. На стазу је могуће прикључење и код самог манастира Љубостиња. По сувом времену могуће је изаћи аутомобилом и до цркве Свете Петке.
Активности: упознавање историје и културне баштине, посета манифестацијама, шетње, планинарење, вожња бицикла, шетање пса, посматрање птица, лов, роболов, сакупљање печурака и лековитог биља, фотографисање, дегустација домаће хране и пића...
Дуж стазе се налазе два одморишта, спортски терени, објекат за смештај, неколико ресторана, винарија. Део стазе који води земљаним и шумским путем обележен је и планинарском сигнализацијом.