Екипа РТС-а у селу Брезовици код Трстеника
У селу Брезовици је снимљен прилог за емисију „Знање имање“ Радио-телевизије Србије, емитован у недељу 23. јуна. А чиме је то Брезовица привукла пажњу јавности?
Село Брезовица се налази у подножју планине Гоч, за коју кажу да има најдебљи слој озона у Европи. Удаљено је 13 километара од Трстеника, и исто толико од Врњачке Бање. Име је добило по брезовим шумама, „какве су се могле видети још само у Русији…“. Кроз село протиче река Бршљаница поред које води кривудав пут. Село је познато и по бројним кречанама, аутентичним објектима у којима се скоро два века прави креч.
У селу Брезовици туристи су радо виђени преко 20 година. Зачетник сеоског туризма на овим просторима и један од првих у Србији је Милан Глиџић. Његови наследници су наставили да се баве овим послом.
Прелепа природа, одлична храна, гостољубивост домаћина су разлози због којих се гости радо враћају у Брезовицу. Сакупљање шумских плодова и лековитог биља, шетње Озонским стазама, купање у базену са изворском водом или упознавање са старим и скоро заборављеним занатима и обичајима су активности које се нуде гостима.
„Етно село Ракезићи“ се простире на 5 хектара породичног имања и са узвишења, где се налази имање, се пружа предиван поглед на зелена шумска пространства и долину Мораве.
Гости се смештају у брвнарама направљеним од природних материјала, махом дрвета и камена, са овдашњег поднебља. На располагању су две двокреветне собе и две собе са француским креветима. У музеју се чувају делови намештаја, текстила и посуђа који сведоче о томе како се живело пре више од 100 година. Мириси и укуси хране подсећају на детињство и бакину кухињу. Специјалитет куће је храна испод сача-јагњетина и телетина са поврћем које се узгаја на подручју Брезовице и Стублице.
Етно село Ракезићи је категорисано као сеоско туристичко домаћинство са две звездице и прима ваучере за субвенционисан одмор. Захваљујући томе, број туриста ове године је знатно повећан.
Саша Ћурчић, кувар са огромним искуством стеченим на различитим меридијанима, вратио се својим коренима и природи која је у селу Брезовица заиста нестварно лепа. Препознајући растући тренд савременог човека да се врати природи и производима из природе, кренуо је са производњом козјег сира. Козе узгаја на имању у Брезовици, а од козјег млека прави сир изузетног квалитета и укуса. Брезовица је богата лековитим биљем и шумским плодовима, тако да поред димљеног сира из Сашине кухиње излазе и сиреви са шумским печуркама и разним биљним додацима.
Здраво поднебље, природне лепоте, богата културна баштина и добри домаћини чине да се овдашњи боравци дуго памте и препричавају.